Wat is Manuele Lymfdrainage

Manuele Lymfdrainage

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Hoe gaat het in z'n werk

Bij de manuele lymfdrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze 'handgreep' is erg belangrijk.

Dat ritme komt overeen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert.

Heeft u nog klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

De behandelbare klachten

Manuele lymfdrainage is toepasbaar bij zeer veel klachten en kan gecombineerd worden met andere therapievormen.

We sommen een aantal van de meest voorkomende indicaties voor u op:

  • Zwellingen (oedeem) ; vb. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie
  • Verstuikingen
  • Bloeduitstortingen
  • Spierpijnen en spierletsels
  • Reuma (ontstekingen)
  • Artrose
  • Klachten aan het zenuwstelsel ; bvb M.S. , gezichtsverlamming, migraine
  • Klachten als gevolg van stress
  • Keel-, neus-, en ooraandoeningen

< Terug